Corona en seksualiteit

De wereld is in de ban van COVID-19, oftewel het coronavirus. De aangescherpte maatregelen brengen ons langzaam aan tot stilstand. We worden verzocht om zoveel mogelijk binnen te blijven en we doen aan social distancing: minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Maar, terwijl we dan toch knus binnen zitten, hoe zit het dan met zoenen en vrijen? Is het verstandig om in deze coronacrisis nog seks met elkaar te hebben of beter van niet? Hieronder staan de antwoorden op veelgestelde vragen rondom corona en seks. Bron: SOAAIDS Nederland. 

Is het verstandig om seks te hebben nu het coronavirus in Nederland is?

Seks met je partner kan gewoon, mits jullie allebei gezond zijn. Echter, in de volgende situaties is het advies om thuis uit te zieken en GEEN seks te hebben:

 • Je hebt (lichte) klachten die kunnen wijzen op het coronavirus (verkoudheid, hoesten, keelpijn, kortademigheid of koorts). Worden de klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts.
 • Je hebt een bewezen corona-infectie en bent in isolatie
 • Je bent huisgenoot of partner van iemand met een bewezen corona-infectie en zit in isolatie

Zijn alle klachten helemaal verdwenen? Dan kun je weer seks hebben. 

Belangrijke informatie om verspreiding te voorkomen:

 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen
 • Beperk sociale contacten (ook daten) zoveel mogelijk; met name met ouderen (ouder dan 70 jaar met medische aandoeningen) en mensen met een chronische ziekte
 • Beperk al je sociale contacten met meerdere mensen tegelijk zoveel mogelijk. Dit geldt ook voor seksuele contacten. Darkrooms en homosauna's zijn tot en met 6 april gesloten, maar we raden groepsseks op andere plekken tot die tijd ook af.
 • Blijf thuis als je (lichte) klachten hebt zoals keelpijn, verkoudheid en koorts. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Ga niet naar je werk en heb geen seks. Worden je klachten erger? Neem contact op met je huisarts. 

 

Kun je het coronavirus krijgen en doorgeven via seks, sperma, voorvocht of vocht uit de vagina?

 

Er is geen bewijs dat je het coronavirus kunt krijgen of doorgeven via sperma, voorvocht uit je penis of vocht uit je vagina. Je kunt het coronavirus wél krijgen of doorgeven als je met iemand zoent.  Of als je plekken aanraakt die besmet kunnen zijn, en daarna je vinger in je mond stopt (vandaar het advies om vaker je handen te wassen). En ook door dichtbij iemand te zijn die klachten heeft.Het coronavirus is dus geen soa. Maar je kunt het wel krijgen wanneer je seks hebt met iemand die het virus heeft. Net zoals je een normale griep kunt krijgen als je seks hebt met iemand die de griep heeft.


 

Kun je het coronavirus krijgen van zoenen?

 

Ja, je kunt het virus krijgen en doorgeven via zoenen. Het coronavirus verspreidt zich vooral via hoesten en niezen. Het virus zit in je longen, je keel en achter in je neus. Heeft iemand klachten die passen bij het coronavirus? Dan is zoenen op de wang, mond of tongzoenen niet verstandig. Het is dan ook belangrijk om 1,5 meter afstand te houden.

Mijn partner is net terug uit een gebied met veel corona-infecties. Mag ik seks hebben?

 

Zolang je partner geen klachten heeft, is er weinig kans dat je het coronavirus krijgt. Ook niet als je seks hebt met elkaar.

Krijgt je partner (lichte) klachten (verkoudheid, keelpijn, hoesten, kortademigheid of koorts)? Dan is het verstandig om GEEN seks te hebben. Je partner moet dan thuis blijven en zo min mogelijk contact met anderen hebben. Wacht met seks totdat de symptomen helemaal weg zijn. 

Kaart van het RIVM met alle actuele infecties per land

Mag ik seks hebben met mijn partner die het coronavirus heeft en in isolatie zit?

 

Ons advies is om dat niet te doen. De kans dat je het virus ook krijgt is groot

Loop je bij anale seks meer kans op corona?

 

Door seks loop je extra risico op het coronavirus. Maar er is geen bewijs dat je via anale seks meer risico loopt dan via seks in de vagina. Het coronavirus is aangetoond in ontlasting. Maar het is niet duidelijk of dit levend of dood virus is.

Mensen die het virus hebben, krijgen het advies om:

 • 1 toilet voor zichzelf te gebruiken en die elke dag schoon te maken
 • Geen seks te hebben

 

Meer informatie: